’t Zestienste. Dendien Vanmuziek.

Tzestienste: Dendien Vanmuziek

 

What’s in a name? Toen een met humor gezegende lerares uit M.O.( niet D.K.O.)             ( bestaat!) zich moest voorstellen aan een nieuwe klas, in Brugge, had ze het reeds lang geleden opgegeven haar naam te spellen, daar de oudere leerlingen haar steevast met “Dedie van Muziek” aanduidden. ‘Ik ben “ Dedie van Muziek”Knap’.( voornaam Dedie) Sterk, gedurfd. Tegen sommige zaken moet je je gewoon niet verzetten, aanvaarden.

“Ziej van Bruhhe zetju vanachter”? Deze dame mag vanvoor van mij.

 

Bruhhe brengt mij naar Hent, mijn werkplaats, Tweebruggenstraat. Lange kilometers heb ik gelopen, vaak te laat gekomen op school, in de wakkere hoop de 2e brug te vinden. Na jaren denk ik een plausibele uitleg te kunnen presenteren; toen opeens een verdwaalde boot voorbij moest en de brug in geef acht ging staan zag ik een haastige groep voetgangers en fietsers die een verroeste brug, brugje, over konden steken, dit tot grote ergernis van de vele auto-ouders die de kids moesten ophalen. Betere uitleg heb ik niet voor de 2 bruggen, erg frustrerend voor iemand die binnenkort met pensioen gaat. Zouden jongere collega’s deze zaak willen opvolgen, voor mijn gemoedsrust? Misschien een brief naar stadsbestuur met voorstel “Anderhalvebruggenstraat”? Meer gepast en politiek correcter.

 

De school waar ik doceer is goed beveiligd, toch 1 ingang van de 2( daar loop je zo door). Aan de beveiligde hangt een parlofoon, een soort plastic zeepdoosje met een knopje waar je iets in kwijtkan( geen zeep!), waarna de poort openspringt.Toen ik eens, in een gewone, dwaze bui, in plaats van “Dendien van Muziek” eens “Sinterklaas” zegde, ging de poort ook open. Ha. Stof om te experimenteren. Volgende weken passeerden, Urbanus, paus Johannus, Angela Merkel, Poetin en vele andere bijzonderheden de poort, die telkens braaf opensprong. Laatst had ik de euvele moed “Trump” te mompelen, geen probleem, toegelaten. Ik blijf proberen, benieuwd waar de grens ligt…Hoe heet de schepen van Onderwijs nu ook alweer? Zou dat lukken?

 

Toch, nu de zoveelste herstructurering op til is, waarbij alweer niet veel zal veranderen, heb ik een zinvol voorstel die de veiligheid zeker ten goede zal komen. Wat zou men denken van een gecodeerde kaart die gescand wordt gecombineerd met een vingerafdrukscan zoals bij de smartphone, of nog eenvoudiger een ingeplante chip, dieren bewijzen al het nut, ook de inspectie zal gelukkig zijn en steeds kunnen zien waar we ons ophouden, Dampoort, juiste klas, toilet? Dé toekomst! Verder aan elke klas natuurlijk een irisscan die enkel op het linkeroog van de leerkracht reageert. Dat zou tenminste eens een herstructurering zijn. Als er dan nog een 2e brug geplaatst zou kunnen worden zijn we er helemaal.

Al moeten we dan de namen van de vakken op school veranderen, de naam van de straat kan dan toch blijven.

—————————————————————————————————

 

Advertenties