Verantwoording.

Goede lezer, Na vele omzwervingen is het eindelijk zover. Een plaatsje vinden en zorgen dat wat je boeit, of wat je schrijft bereikbaar is voor elke lezer. Voor elk wat wils. Wat kan je zoal vinden?

De Latynsche spreekwyzen kopieer ik uit een boek van 1755( 5 jaar na de dood van BACH). Het boek bevat een schat van oude “Wijsheden”. 675 bladzijden. Ik kan dit niet laten verloren gaan en tijdens het kopiëren maak ik na iedere letter, de Latijnse onderwerpen zijn alfabetisch gerangschikt, een selectie die ik hier graag wil delen. Ik schat dat het totaal op een 2.600 spreuken zal komen. Vandaar ook een beperkte selectie om u als lezer niet te overstelpen. Een flinke 100 auteurs uit de oudheid werkten daaraan mee. De vertaling uit het Latijn is niet letterlijk, maar geeft in het oude Nederlands, alleen dat is een lust voor het gemoed, een spreuk weer die dezelfde waarheid bevat.

De Verslachjes bevatten 16 lichtvoetige beschrijvingen van wat je kan meemaken, en hoe je er tegenaan kunt kijken.

De Haiku’s of zeventientjes genoemd, zijn kernachtige beschrijvingen van een gevoel, situatie, omgeving. Zoals je ziet heb ik niet altijd goed geteld, de 3 lijntjes heb ik wel gerespecteerd.

Wijsheden van anderen zijn opmerkelijke gedachten die mij raakten en richting gaven.

Doordenkertjes van mezelf zijn wat losse ideeën die zonder mijn toedoen op een onbewaakt moment opeens op een blad voor mij stonden.

Ik hoop hiermee u, lezer, enkele aangename momenten te kunnen bezorgen. Wellicht loopt ergens een gelijkgestemde ziel rond.

Met respect, tot genoegen,

Johan Boudry

Advertenties

12 gedachten over “Verantwoording.

 1. Johan,
  Ik gebruik meerdere malen een tekst of zegswijze van jou om mijn gevoelen van de dag te omschrijven. Vandaag vertrok ik van “Zachte heelmeesters maken stinkende wonden” en kwam na een aantal omzwervingen bij jou terecht.
  Bedankt om telkens mijn dag te helpen kleur geven.

  Like

 2. Geachte heer Boudry,

  Wat een aardige verzameling spreuken hebt u bij elkaar gebracht! Een genoegen om te zien. Ik kom nog wel eens terug op uw spreuken. U bent zeer snik, zou ik willen zeggen. Zo ben ik namelijk bij u terecht gekomen, via het opzoeken van de herkomst van de uitdrukking “niet goed snik”. Zo kom je nog eens ergens!

  Paul G. Dekker

  Like

 3. Leuk ‘toevallig’ via Google ‘een vos verliest … ‘ via woorden.org hier terecht gekomen.
  Ga zeker nog even spitten in de site ‘Ter lering en vermaak’. Mijn Complimenten, d’ank U wel Monseigneur Boudry. … under my skin : I AmSTERdam … & U2!.
  V Groeten, Rinus Vlaar alias ‘een gelijkgestemde ziel’.
  http://www.degedachte.nl ‘all ways under construction’

  Liked by 1 persoon

 4. Geweldig meneer Boudry, wat een interessante site.
  Ik zocht naar de uitdrukking: Groot bal met kleine piepers …, toen ontmoette ik uw site.
  Dank hiervoor.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s